یادگیری روش خواندن نور یکی از اصول ضروری در حرفه عکاسی است و در زمان های استفاده از نور طبیعی در عکاسی عکاس باید بتواند تا نور موجود در محیط را مورد تحلیل قرار داده و بهترین حالت نوردهی را در درون عکس خود به وجود آورد . در این مقاله روش استفاده از الگوها و سایه ها در یک عکس پرتره پر نور ( High Key ) را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهیم .
در تصویر بالا عکاس از نور طبیعی موجود در زمان غروب آفتاب استفاده کرده است . در این شرایط او از تابش نور از پشت فنس ها برای ایجاد سایه بر روی صورت سوژه استفاده می نماید . باید توجه داشته باشیم که تابش نور در زمان غروب آفتاب حالتی از نور و سایه های نرم را به وجود می آورد و نرم بودن نور انتشار آن بر تمام سطوح را در یک حالت همگون و یک دست ایجاد می کند .
مفهوم : سایه های جذاب
برای هر چه جذاب تر نمودن تصویر و در کانون توجه قرار دادن سایه ها و الگوی آنها ، صورت و حالت های چهره سوژه را از دوربین دور نموده ایم .
روش استفاده از لنز : تکنیک بوکه
با استفاده از بازترین حالت دیافراگم یک لنز تله فتو تلاش شده است تا پس زمینه و تمام اجسام دور از سوژه در محدوده خارج از فوکوس قرار داده شوند . با از فوکوس خارج شدن سایر سوژه ها ، نور و سایه ها به مقدار بیشتری در کانون توجه قرار می گیرند .
ترکیب بندی
از آنجا که در این کادر بندی رنگهای چندان زیادی وجود ندارند بنابراین همه تلاش عکاس برای ایجاد جذابیت در نور و سایه ها متمرکز می گردد . در اینجا باید تلاش نمود تا مدل در موقعیتی قرار بگیرد تا نور از میان فنس ها عبور کرده و سایه ها به یک شکل منظم و الگو دار بر روی او شکل بگیرند . برای ایجاد حالت پویایی بیشتر در شکل منظم سایه ها مدل را کمی جا به جا نموده است تا بهترین حالت از الگوهای موجود را به دست بیاورد .
باید توجه داشته باشیم که در شرایطی از این دست ، کوچکترین حرکت سوژه موجب جابهجا شدن کل سایه ها خواهد شد و همچنین تعلل در زمان عکاسی نیر موجب از دست رفتن نور و حالت مطلوب سایه ها می شود .
تحلیل نور و حالت نوردهی
- استفاده از حالت نوردهی جانبی ( Side Lighting ) و تابش نور از زاویه مثلثی کنار سوژه
- استفاده از لباس سفید برای افزایش نور موجود در صحنه
- موهای سوژه نباید زیاد تیره باشند .
- پوست سوژه باید از یک بافت نسبتا نرم و ملایم برخوردار باشد .
در صورت انجام نوردهی به منظور کاهش هایلایت ها در قسمت فوقانی بدن سوژه ، قسمت های زیادی از تصویر ممکن است تاریک شوند . در اینجا تصمیم عکاس مبتنی بر نوردهی روشن است و هایلایت ها به مقدار زیادی حفظ می شوند . با افزایش هایلایت ها ، تصویر به طور کلی دارای یک حالت بسیار پر نور بوده و نویز چندانی را در درون آن نمی توان مشاهده نمود .
مرحله اول : بررسی صحنه
همانند هر جلسه عکاسی دیگر ، در اینجا نیز نیاز است تا یک برنامه ریزی خوب و منسجم انجام شده و هدف نهایی از گرفتن این عکس به خوبی مشخص شده باشد . حتی لازم است تا شرایط و مراحل لازم برای زمان ادیت عکس نیز به خوبی در نظر گرفته شده باشند.
زمانی که در یک صحنه عکاسی مقدار های زیادی از نواحی پر نور ، سایه ها و یا کنتراست ها وجود دارند ، هیچ یک از سایه ها و یا هایلایت ها در محدوده دامنه دینامیکی دوربین قرار نگرفته و شما باید انتخاب کنید که در کدام بخش نیاز به جزئیات بیشتری خواهید داشت . این تصمیم گیری بر اساس هدف نهایی شما از تهیه این عکس باید انجام بپذیرد .
عکس پایین ، در دیافراگم f/2 و با استفاده از مود الویت دیافراگم به دست آمده است و در این شرایط حالت نوردهی واقعی صحنه ، شبیه به همین عکس خواهد بود.. به دست آوردن حالت High Key در این صحنه مستلزم آن است که نوردهی به دوربین را به صورت دستی تنظیم نموده و برای به دست آوردن این تنظیمات لازم است تا به نکات زیر توجه نمایید :
1 – مو : از ایجاد سایه متراکم بر روی آن باید خودداری نمود . از دست دادن جزئیات به معنای از دست رفتن بافت ها خواهد بود .
2 – لباس سفید : افزایش هایلایت ها و از دست رفتن جزئیات لباس به مقدار کم ، قابل قبول می باشد .
3- رنگ پوست : ایجاد هایلایت شدید بر روی پوست سوژه ، پذیرفتنی نیست .
ایجاد هایلایت های بسیار شدید که در آن ها نوعی سوختگی دیده می شود تا زمانی که بخش بزرگی از کادر تصویر را اشغال نکرده باشند و موجب کشیده شدن دید مخاطب به سمت خود نشوند ، تا حدی قابل پذیرش می باشد . بنابراین حفظ بافتها در نواحی سایه دار در اولویت قرار گرفته و در مرحله بعد به نواحی دارای هایلایت توجه میشود .
مرحله دوم : استفاده از نوردهی دستی
از دیافراگم f/2 برای ایجاد بیشترین کنترل بر پس زمینه و دستیابی به عمق میدان بسیار کم ، استفاده نموده ایم . برای جدا نمودن سوژه از پس زمینه و برجسته تر نمودن آن ، این حالت اهمیت فوق العاده زیادی دارد . بنابراین در این تصویر از مود نوردهی دستی برای کنترل سرعت شاتر و دستیابی به حالت روشنایی دلخواه استفاده شده است .
بازیابی جزئیات سایه ها در زمان ویرایش تصویر
برای به دست آوردن بهترین نتایج ، کنتراست ها باید از یک توازن مطلوب برخوردار باشند البته در این شرایط کنتراست ها باید به گونه ای باشند که جزئیات به صورت نسبی در درون آنها دیده شوند .
برای تهیه این عکس در مرحله ویرایش تصویر حالت های کنتراست تصویر را به صورت دقیق تنظیم نموده ایم و تلاش کرده ایم تا جزئیات عکس به صورت اصلی حفظ شود .
با کاهش کنتراست ها تصویر حالت پرنور تری به خود گرفته و حالت High Key در آن به وجود آمده است .
به هایلایت های روی پوست توجه کنید :
در عکاسی پرتره لازم است تا جزئیات پوست و صورت سوژه به خوبی دیده شوند و این مهمترین بخش تصویر به شماره اورده می شود . در طول زمان عکاسی و همچنین در طول زمان ویرایش تصویر توجه به جزئیات پوست سوژه مهم است و به همین دلیل به وجود آمدن هایلایت های شدی بر روی پوست سوژه یکی از نکاتی است که از به وجود آمدن آن باید جلوگیری نمود.
تهیه و تنظیم : وبسایت آموزش عکاسی پرتره - فرهاد مولایی